Kontakt Oglaševanje Profil
apr 30, 2013

v Novice, Poudarek, Šport

Najboljši so farmacevti, kemiki, ekonomisti in športniki!

Zaključili so se finalni obračuni v Spalding univerzitetni košarkarski ligi, Sportivo univerzitetni odbojkarski ligi in Kelme univerzitetni futsal ligi.

Farmacevtke končno do naslova ženske Sportivo UOL

Farmacevtke končno do naslova ženske Sportivo UOL

SPORTIVO UOL
Finale Sportivo univerzitetne odbojkarske lige je prinesel veselje predvsem lanskima drugouvrščenima ekipama, ki sta letos tako v moški kot ženski konkurenci postali zmagovalki finala Sportivo UOL. Pri študentkah je to Fakulteta za farmacijo (FFa), pri študentih pa Fakulteta za šport (FŠ), prve so premagale Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT), slednji pa FFa. Tretji mesti v ligi sta osvojili ekipa Medicinske fakultete (MF) pri ženskah in Fakulteta za strojništvo (FS) pri moških, ki sta bili boljši od Pedagoške fakultete (PeF) in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG). Najkoristnejša igralca Sportivo UOL sta postala igralca zmagovalnih ekip Sara Vidovič (FFA) in Mitja Simončič (FŠ).

Tekmo za tretje mesto pri ženskah so bolje začele igralke MF, ki so povedle 7:2 in še povečevale prednost. Ob vstopu Katjuše Rozman v ekipo PeF so medicinke vodile že s 14:8. Takrat se je prednost začela topiti, saj so igralke PeF igrale vse bolj zanesljivo. V končnici so izenačile na enaindvajseti točki in od tedaj smo lahko gledali borbo za vsako žogo. V igri živcev so imele več sreče igralke MF, ki so zaključile šele s svojo trideseto točko. Tesen poraz pedagoginj ni vrgel iz tira, nadaljevale so z dobro igro in v drugem nizu držale stik z medicinkami do desete točke, nato pa nekoliko popustile. Z rezultatom 2:0 so zmagale igralke MF, ki so tako zasluženo osvojile končno tretje mesto v letošnji Sportivo UOL.

V ženski finale UOL sta se ponovno uvrstili najboljši ekipi lanskoletne lige, FKKT in FFa. Prve so tokrat nastopile nekoliko oslabljene, saj sta manjkali Tea Lenarčič in Elmina Handanovič, ki sta v istem terminu nastopali na drugi tekmi finala 1. DOL. Prav iz tega razloga so v tekmo kot favoritinje za zmago tokrat vstopale igralke FFa. Začetek predvidevanj ni potrdil, saj so igralke FKKT predvsem z izjemno borbenostjo v obrambi nadomestile nekoliko manjšo prodornost v napadu in povedle z 10:7. Trenerka ekipe farmacevtk je takrat reagirala z dvema menjavama, Ano Apat in Špelo Zakšek sta zamenjali Petra Ropret in Katarina Mehle, kar je dalo nov zagon igri FFa. Farmacevtke so najprej izenačile rezultat na enajsti točki, nato pa dosegle prednost in tudi zmago v prvem nizu. Kljub temu, da so igralke FKKT še vedno igrale zelo borbeno v obrambi in rešile nekaj izjemno težkih žog, tempu FFa niso mogle več slediti. Prvi niz se je končal z rezultatom 25:18, drugi pa s kar 25:11 v korist FFa. Po dveh zaporednih osvojenih drugih mestih in mnogih uvrstitvah med štiri najboljše ekipe lige, so tako farmacevtke končno osvojile tudi tako želeno prvo mesto v Sportivo UOL.

Mali finale pri moških ni bil odigran, saj ekipa FGG ni uspela zbrati dovolj igralcev. Lanskoletni prvaki so tako osvojili končno tretje mesto, gradbenikom pa je pripadlo četrto mesto. Favoriti moške finalne tekme Sportivo UOL so bili igralci FŠ, ki so se za finale zbrali v najmočnejši zasedbi. Svojo premoč so pokazali že v sredini prvega niza, ko so z delnim izidom 8:3 povedli na 16:8 in dvomov o zmagovalcu ni bilo več. V drugem so se igralci FFa prebudili, bili so mnogo bolj učinkoviti v napadu. Največ točk je za farmacevte dosegal Boris Brus, igralec prvoligaške ekipe iz Kamnika, ostali igralci pa so mu sledili predvsem z dobro igro v obrambi. Do sredine drugega niza sta bili ekipi povsem poravnani, nato pa je študentom FFa pričelo nekoliko zmanjkovati goriva, saj so jih »difovci« napadali iz vseh pozicij. Zelo uspešno je žoge med svoje soigralce razporejal podajalec pri FŠ, Jure Kasnik. V drugem finalu za FFa v istem dnevu predstavniki moške ekipe niso uspeli ponoviti uspeha deklet, zasluženo so z 2:0 slavili študenti Fakultete za šport.

REZULTATI
ŽENSKE
MF : PeF 2:0 (28, 20)
FFa : FKKT 2:0 (18, 11)
MOŠKI
FS : FGG 2:0 (b.b.)
FŠ : FFa 2:0 (12, 19)

KELME UFL
Odigrane so bile tudi finalne tekme Kelme UFL v letu 2012/2013. Zmagovalci malega finala so bili igralci FKKT, ki so premagali lanske zmagovalce lige FŠ, končna zmaga v Kelme UFL pa je šla na veliko veselje njihovega dekana, dr. Dušana Mramorja, Ekonomski fakulteti (EF), ki je po prostih strelih premagala Fakulteto za matematiko in fiziko (FMF). Najkoristnejša igralca Kelme UFL sta postala igralca zmagovalne ekipe Marko Zidar (najboljši strelec) in Borut Smajila (najboljši igralec). Tekmo malega finala med FŠ in FKKT so bolje začeli prvi, ki so na polčas odšli z minimalno prednostjo 2:1. Kemiki so na tekmi kar trikrat zadeli okvir vrat in ko je že kazalo, da jim je sreča obrnila hrbet, so zadeli dvakrat v razmiku nekaj minut. FŠ je nato zaigral z vratarjem in po napaki pri organizaciji napada dovolil kemikom lahek zadetek v nebranjen gol. Dvajset sekund pred koncem so difovci sicer izid uspeli zmanjšati, vendar jim je za kaj več zmanjkalo časa.

Zmagovalci Kelme UFL ekonomisti

Zmagovalci Kelme UFL ekonomisti

matematiki so po prostih strelih osvojili 2. mesto

Matematiki so po prostih strelih osvojili 2. mesto

V finalni tekmi med ekonomisti in matematiki in fiziki pa smo gledali predvsem grobo igro. Po zaspanem in previdnem prvem polčasu, so se stvari v drugem obrnile na bolje. Ekipi sta prišli vsaka do nekaj priložnosti, vendar sta v vratih blestela Legat (FMF) in Krajnik (EF). Tekma se je tako končala z rezultatom 0:0 in sledili so kazenski streli. V drugi seriji strelov je Krajnik obranil strel igralcev FMF in tehtnico močno nagnil na stran ekonomistov. Ko je Smajila vzel zalet, za odločilni tretji strel, je marsikomu v dvorani zastal dih… nato pa izbruh veselja ob zadetku in zasluženo slavje ekonomistov.

REZULTATI:
FŠ : FKKT 3 : 4 (2 : 1)
EF* : FMF 0 : 0 (0 : 0) 3:2

SPALDING UKL
Zagotovo najbolj napete tekme pa so bile odigrane v finalnih obračunih Spalding univerzitetne košarkarske lige. FŠ je bila kar dvakrat premagana; v malem finalu pri ženskah so bile boljše igralke MF, v finalu pri moških pa košarkarji FKKT. Moški boj za 3. mesto je pripadel ekonomistom proti pravnikom, medtem ko so njihove kolegice ekonomistke zasluženo osvojile končno prvo mesto z zmago proti Filozofski fakulteti (FF). Po začetnem vodstvu »filozofinj« 11:0 in minuti odmora so ekonomistke pod taktirko Venetove prevzele pobudo in do konca četrtine malo stisnile ter z delnim izidom 16:0 konec prve četrtine prenesle v svoj prid. V nadaljevanju se je tekma odvijala po načrtih ekonomistk, ki so do polčasa prednost samo povečevale. S požrtvovalno igro so uspele ubraniti naslov lige Spalding UKL.

Njihovi moški kolegi so tekmo za 3. Mesto proti pravnikom so bolje začeli in prvi polčas imeli vse niti v svojih rokah. Imeli so odličen met za tri točke, kjer je prevladoval Panič. Po premoru so se pravniki prebudili in odigrali močneje in bolj zrelo ter se približali na štiri točke. V zadnji četrtini se je nadaljeval pritisk pravnikov in dobre tri minute pred koncem so prvič na srečanju prišli v vodstvo. Ekonomiste je v igri držal neumorni Panič, ki je kljub neprestanemu pritisku zadeval trojke in pet sekund pred koncem z zadetim košem odločil srečanje. Ženski mali finale so sicer bolje začele medicinke, vendar so imele igralke FŠ v nadaljevanju premoč pod košem, kjer so imele odlično Javornikovo. Športnice so prišle v vodstvo in ga držale skoraj do konca rednega dela srečanja, ki pa je po neverjetni trojki z osebno napako pripadel Lesarjevi, ki je svoji ekipi prinesla podaljšek. V podaljšku so bile medicinke bolj natančne in premagale športnice, ki so v tem delu naredile preveč napak in posledično imele veliko izgubljenih žog.

Kemiki so ponovno osvojili Spalding UKL

Kemiki so ponovno osvojili Spalding UKL

Zadnja tekma je bila ponovitev lanskega finala. Pri igralcih FŠ je izstopal Ocvirk, pri kemikih pa sta koše polnila Butala in Štern. V drugi četrtini se je izkazal Medved in z njegovimi koši so kemiki ob dobri obrambi prišli v občutnejšo vodstvo 14 točk. Po polčasu pa so sledile črne minute za kemike. Njihova prednost se je topila z vsakim napadom nasprotnikov. Ivanuša in Lukan sta prednost izničila z delnim izidom12:0, kar je obetalo razburljivo tekmo. Kemiki so se nato malo zbrali in obdržali vodstvo ob koncu ¾ na +4. Zadnja četrtina se je pričela po taktirko difovcev. Lipovšek, Cipot in Lukan so kemike ujeli in povedli za točko. Kemiki so se nato zbrali in ubranili nalet. Verbič, Medved, Plavčak in Butala so bili na koncu tekme bolj zbrani in zasluženo ubranili naslov prvaka Spalding UKL.

REZULTATI:
ŽENSKE
MF : FŠ 53 : 48
EF : FF 56 : 47

MOŠKI
EF : PF 65 : 60
FKKT : FŠ 67 : 55

Ob izredno zanimivih in napetih tekmah so si številni gledalci lahko ogledali tudi pester spremljevalni program s plesnimi točkami. Z ogledom tekme pa so nas počastili tudi številni predstavniki fakultet. Posebna zahvala gre generalnim sponzorjem tekmovanj, ki so za najboljše prispevali nagrade, vse prvouvrščene ekipe pa so bile nagrajene tudi z brezplačno prijavnino za tekmovanje v ligi v naslednjem študijskem letu. Nagrade so prispevali še Kraš, E-študentski servis, Univerza v Ljubljani in Športna zveza Univerze v Ljubljani. Programe podpirajo: ŠOU v Ljubljani, Univerza v Ljubljani, Tiskarna Kubelj, Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport. Medijski sponzorji tekmovanja so Ekipa, Žurnal24 in Študentske novice.

M.R., M.J., Ž.B., Ž.O.
Foto: Primož Jereb, Matej Pušnik

Komentarji

komentarjev

468 ad